İNTERAKTİF SANAT

İNTERAKTİF SANAT

İnteraktif sanat,günümüz dünyasında oluşan yepyeni bir sanat anlayışı olarak gözümüze çarpmaktadır.Yüz yıllardır varolan çeşitli sanat akımları ve farklı sanat görüşlerinin yanında oldukça değişik olarak kabul edilebilen bu sanat karşılıklı etkileşime dayanır.
Web art,net-art,interaktif etkileşim gibi kavramları bünyesinde barındıran interaktif sanat,günümüzde hızla gelişen teknolojiyi kullanmaktadır.Özellikle İnternet bu sanat akımının medium’unu oluşturmaktadır.İnteraktif sanatta sadece sanatçı değil onu izleyenlerinde katkısı vardır.İnsanlar bir web sitesini kullanarak bu sanat eserlerine doğrudan katılım sağlayabilir.
Özellikle İnternet’te gelişmekte olan net-art,içinde bazı avantajlar barındırmaktadır.Örneğin sansürün olmaması(veya en az seviyede olması)sanatçıların özgürce hareket etmesine imkan tanımıştır.(1)Bir yazarın kitabını yazarken sansüre takılır mı diye düşündüğü günümüzde bilinen bir gerçektir.Oysa interaktif sanat eserleri oluşturulurken yer aldığı ‘ortam’ sayesinde bunlar fazla önemli olmamaktadır.
İnteraktif sanatta bilgisayar programlarına sıklıkla başvurulur. Macromedia Dreamweaver, Macromedia Flash,Adobe Photoshop gibi çeşitli çizim,animasyon ve web sitesi yapmaya yarayan yazılımlar bu sanatın geliştirilmesinde baş rolü oynar.
Eskiden düzenlenen çeşitli sanat sergileri bu akımda biraz farklıda olsa devam etmektedir.İnteraktif sanatta ‘online’ sergiler gerçekleştirilip insanların katılımı sağlanmaya çalışılır(2)Bu olay, yeni sanat akımlarının hem göreceli olarak eski tarz sanatlarla ortak yönlerinin olduğunu hem de orijinal özellikler taşıdığını da göstermektedir.
Hızla değişen sanat dünyasında, interaktif sanat çok önemli bir yer tutmaktadır.Teknolojinin hızla ilerlemesi ve İnternet’in gelişimi ile bu akım daha da gelişecektir.

1- Özgüven, Ethem, Medya, sanat, sanatçı ve sorunlar, (Çevrimiçi) http//www. Medyakronik.com,
2- Dijital atölyeler programı,(ÇEVRİM İÇİ)


ONUR ÇOBAN
www.onurcoban.com




.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder