Safety last - 1923

"Önce değil en son güvenlik"

"Önce güvenlik" adlı kuralı ti'ye alırcasına Safety last ismin alan bu film sinemanın ilk döneminin en büyük oyuncularından Harold Llody un oynadığı bir film.
Dönemin komedi anlayışının özelliklerine göre çekilen bu sessiz film (yüksek aksiyon, akrobatik unsurlar içeren oyunculuk, abartılı hareketler) bu günde etkisini izleyicilere göstermekte.
Filmin açılış sahnesinde sanki bir hapisane izlenimi veren tren sahnesi filmin türünü daha ilk planda hissetiriyor. Zengin olmak için büyük şehre gelen Harold Llody, ne yazık ki istediği seviyeye ulaşamıyor. Arkadaşıyla beraber kaldığı evin kirasını ödememek için duvada asılan bir paltoya saklanması gerekiyor!!!(Cidden görülmesi gereken bir sahne) İş yerinde tezgahtarlık yapıyor.
Ancak sevdiği kıza yalan söylüyor.
Bir gün kız arkadaşı şehre geliyor ve onu iş yerinde ziyaret ediyor. İşte bu sahnelerde komedi unsuru ön plana çıkıyor.


Bu sırada gerçek patron şirketi kurtaracak bir plan arıyor. Çünkü şirket ekonomik bir krizle pençeleşiyor. Bu noktada Llyod'un aklına bir plan geliyor. Çok iyi tırmanan bir arkadaşına iş yerinin oldukça yüksek olan binasına tırmanmasını ve bu sayede şirketin reklamını yapmasını öneriyor. Patron bunu kabul ediyor ancak reklam günü kahramanımızın arkadaşının polisle başı belaya giriyor. Başka çaresi kalmayan Llyod binaya kendisi tırmanıyor.
Tabi tüm bunlar olurken sevgilisine oranın çalışanı olmadığına inandırması gerekiyor.
Buster Keaton, Charles Chaplin gibi slapstick komedinin en önemli isimlerinden olan Harold Llyod, The Kid Brother gibi filmlerle ününe ün katmıştır. Bu filmdede yeteneğini konuşturuyor.


Film hakkında ufak bir iki nota gelince;
-Çizgi filmlerde görmeye alıştığımız hayali "acme" şirketi burda bir gazete olarak karşımıza çıkıyor.
-Filmin en ünlü sahnesi, binanın tepesindeki saate tırmanma anı. Bu an defalarca taklit edilmiştir. Özellikle "Geleceğe Dönüş" adlı filmde Doktorun saat kulesine tırmanması hemen akıllara bu filmi getirir.



Dönemin izlenmesi gerekilen filmlerinden biri...

Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder