Network - 1976

Mesele izlenmekse gerisi yalan...


Sidney Lumet'in Tv eleştirisi olan bu filmin başrollerinde Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch ve Robert Duvall yer almaktadır.
4 oscarlı bu yapım ABD'nin 1970'lerdeki Televizyon yaşamını hicvetmektedir. Yaşlı bir tv spikerinin canlı yayında kendini öldüreceğini açıklamasıyla ülke karışır. Kanalın yöneticileri hemen bu duruma müdale edip spikeri görevden alırlar. Artan baskılar sonucunda spiker özür dilemeye ikna olsa da, TV kanalında işler artık değişmiştir. Yaşanılan bu olay sonucunda kanal hiç olmadığı kadar çok izlenmeye başlanmıştır. Kanalın haber müdürü bu duruma mesafeli dursa da, kanalın asıl sahibi olan şirket (network) yöneticileri bundan memnun olmuştur.

Şirketin yöneticileri artık kanalın yapısını değiştirmek istemektedirler. Bunun için kanalın program müdürü Diana'yı görevlendirirler. O zamana kadar bağımsız olan haber bölümü artık show programlarının arasına alınacaktır.
Diana Christensen (Faye Dunaway) reyting için herşeyin yapılmasını savunan bir televizyoncudur. intihar edeceğini belirten tv spikerini ilahlaştırır. hatta şirketin savunduğu şeylerle tezat oluştursa da izlenmek için aşırı sol gruplara program yaptırır.


Film her yönüyle reyting eleştirisi taşımakta. 1970'li yıllarda geçen bu hikaye ülkemiz açısından ilginç gelebilir. Zira o yıllarda Türkiye'de henüz emekleme döneminde olan televizyon, bu konuların çok uzağındadır. Ancak 2000'li yıllarda filmde anlatılan olaylar yaşanmaktadır...Bu durum TV konusunda ne kadar geride olduğumuzunda ironik bir göstergesidir aynı zamanda.
Kapitalizm, network'un olmazsa olmazıdır. her ne kadar yasadışı örgütlere destek veriyor gibi gözükse de, bunu para için yaptığı aşikardır. Zaten unutulmaz bir sahnede, bu durum açıklanmıştır. Tv spikerinin yavaş yavaş şirketi kötülemeye başlaması ile şirketin patronu bir toplantı düzenler. Spikerle olan konuşması (ki sinema tarihinin en iyi diyaloglarından biridir) televizyon kültürünün bir aynası gibidir. para için gerekirse insan hayatının bile önemi yoktur. Önemli olan tek şey izlenmektir.



Film 4 dalda oscarı kazanmıştır. Peter Finch, ölümünden sonra oscar kazanarak sinema tarihine geçmiştir.

Onur Çoban
2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder