Akira (1988)

Akira
Katsuhiro Ôtomo tarafından çekilen Akira adlı yapım, türünün en başarılarından biri olarak dikkat çekmektedir.
Ghost in The Shell tarafından başarıyla ortaya konan anime-bilimkurgu birlikteliği Akira örneğinde de gözler önüne gelir.

16 Temmuz 1988 büyük bir nükleer felakete sahne olmuştur. Bu kaos sonrası gerçekleşen savaşlar ise dünya düzenini toptan değiştirmiştir. Neo-Tokyo şehri yıkımlar sonra kurulan post modern bir gelecek şehridir. Bu gizemli şehri bir konsey yönetmekte ancak askeri birliklerin gücünü elinde tutan albay gittikçe güçlenmektedir.
Hikayenin fantastik konusu ise tam bu anda ortaya çıkar. Bilimadamlarınca düzenlenen bir deney sonucunda olağan üstü güçlere sahip çocuklar kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır. Akira adlı çocuk ise tartışmasız en güçlü olan deney (çocuk) olarak dikkat çekmektedir. Bu ilginç yapıya siyasette uzak Kaneda ve onun çetesi karışınca macera başlar.
Distopya olarak tanımlanan kötümser gelecek tasviri filmin ana hatlarını oluşturmaktadır. Kaos, baskıcı yönetim vurgulanan konuların başında gelir.



Kaneda'nın yaşam tarzı, izleyicileri hemen 1950’lerin ikinci yarısında çevrilen, James Dean’in oynadığı “Rebel Without A Couse” (Asi gençlik, 1955) filmine götürür.
Japon kültürün vazgeçilmezi fantastik öğeler ise filmin finalinde iyice ortaya çıkar.
Film distopya ve anime sinemasının başarılı bir örneğidir.

Onur Çoban

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder