Kramer vs Kramer - 1979

Yumurtalı Ekmek eşliğinde bir aile dramı...

Başrollerini Dustin Hoffman ve Meryl Streep'in baylaştığı 1979 yapımı Robert Benton filmi Kramer vs Kramer...
Ted Kramer (Hoffman) iş kolik bir reklamcıdır. Ailesini çok sevsede işi her şeyden önce gelmektedir. Eşi Joanna Kramer (Streep) ise ev kadınlığından sıkılmış biridir. Rutinleşen yaşamına daha fazla dayanamayan Joanna eşini ve çocuğunu terk ederek oradan uzaklara taşınır.
Oğluyla tek başına kalan Ted, ne yapacağını bilemez. Kahvaltı hazırlamayı bile beceremeyen Ted bir yandan evi tek başına geçindirmeye çalışırken, bir yandan da yoğun iş temposuna ayak uydurmaya çalışır. Zamanla Joanna'nın çocuğu için velayet davası açması ve bu sırada Ted'in işten kovulmasıyla işler daha da karışır.

Bir aile filmi olan bu yapım 1970'li yılların tüm öğelerini içinde barındırıyor. Değişen aile yapısı, cinsellik, modern yaşam ve klasik sinemaya göre farklı konusu...Günümüzde konu artık sıradanlaşmış olsa da bu türün ilklerinden olduğu unutulmamalı...
Ted'in zamanla "anneye" dönüşmesi espirili bir dillede anlatılmış. Filmde "Diğer anneler" diyen çocuk bunu göstermekte...Filmin başında "french toast" veya bizdeki benzer haliyle yumurtalı ekmek (ah ah) hazırlarken mutfağı dağıtan Ted, sonlara doğru bu işte ustalaşıyor.


Hayatına devam etmeye çalışan Ted, kız arkadaş ediniyor. Oğlu ile rutinleşen sabah sahneleri (sırayla Tuvalete gittikleri tek plan çekim) sırasında Ted'in sevgilisi ile oğlunun karşılaşması 70'lerin ruhunu yansıtıyor:)
Duygusal sahnelerde filmde oldukça fazla kullanılmış. Örneğin, çocuğun parkta düşerek neredeyse gözünü kaybettiği sahne ve Ted'in onu hastaneye kucağında taşıyarak getirmesi izleyiciyi etkiliyor. Ayrıca, daha önce boşanmış olan kız kardeşi ile yaptığı duygusal konuşmalar etkileyici...

Ancak filmin en önemli yeri belki de mahkeme sahneleri. Oldukça "sert" geçen davada her iki tarafta birbirini kötülüyor. Durumun Ted açısından kötüye gitmesi ve çocuğun babasını terk etmek istememesi izleyiciyi ağlatıyor...Filmin sonu ise buradan değil, izleyerek öğrenilmesi gerekir bence:)
Film 9 dallda oscar'a aday gösterilmiştir. Bunun 5'ini ise almayı başarmıştır.( en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi senaryo gibi dallarla üstelik)






Mutlaka izlenmesi gereken izledikten sonra ise yumurtalı ekmek yenmesi gereken bir başyapıt.



Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder